Sfaturi practice

Aceste simptome pot indica o migrenă abdominală. Este mai bine să nu le subestimați

Migrena abdominală este un tip de migrenă. În acest tip de migrenă, durerea nu este în cap, ci în abdomen. Deși cauzele migrenei abdominale sunt încă neclare, s-a observat că multe persoane care au suferit de migrenă abdominală în copilărie se luptă cu migrenele la vârsta adultă.

Migrena abdominală este o problemă care este asociată cu plângeri de durere. Durerea este localizată în abdomen și nu la nivelul capului, așa cum se întâmplă în cazul unei migrene obișnuite.

Așadar, de ce este considerată migrena abdominală un tip de migrenă? În primul rând, pentru că simptomele care apar în cursul acesteia – cu excepția localizării durerii – pot fi de natură similară cu simptomele migrenei. În al doilea rând – migrena abdominală este legată de migrene în multe moduri diferite. În primul rând, se observă că o persoană care suferă de ea este foarte probabil să aibă migrene în viitor.

Migrena abdominală este întâlnită în principal la copii (poate apărea și la adulți, deși foarte rar) și este catalogată ca fiind o tulburare gastrointestinală funcțională. Este cel mai frecvent întâlnită la copiii cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani. Se estimează că această afecțiune apare la 1 până la 4% dintre copii. Migrena abdominală este întâlnită mai frecvent la fete decât la băieți.

Migrena abdominală – cauze

Cauzele exacte ale migrenei abdominale nu sunt cu adevărat cunoscute – se sugerează că patogeneza acestei probleme poate fi similară într-o oarecare măsură cu patogeneza migrenelor, dar pe lângă aceasta, sunt indicate și patomecanisme specifice doar dezvoltării migrenei abdominale.

Ca un exemplu al acestora din urmă, pot fi menționate tulburările privind funcționarea conexiunilor neuronale dintre structurile sistemului nervos și tractul gastrointestinal. De asemenea, se sugerează uneori că atacurile de migrenă abdominală la copii pot fi cauzate de prezența unor niveluri anormale ale anumitor neurotransmițători în sistemul nervos central, cum ar fi histamina sau serotonina, de exemplu.

De asemenea, este posibil ca genele moștenite să fie, de asemenea, legate de migrena abdominală – această concluzie se bazează pe observația că, destul de des, copiii care se luptă cu acest tip de durere abdominală specifică au rude care suferă de migrene.

Migrena abdominală și migrenele au mulți numitori comuni – unul dintre aceștia fiind factorii care pot declanșa atacurile acestora. În cazul migrenei abdominale, aceștia sunt, în esență, aceiași ca și în cazul migrenei. Stresul, epuizarea, consumul anumitor alimente și somnul și foamea neregulată, printre altele, pot duce la astfel de dureri abdominale la copii.

Migrena abdominală – simptome

Principalul simptom al migrenei abdominale este durerea abdominală. Aceasta are o localizare caracteristică: apare în jurul buricului. Este o durere atât de severă încât limitează semnificativ funcționarea normală a pacientului. Această durere durează minimum o oră, dar poate persista chiar și până la câteva zile.

Deși acesta este cel mai sever simptom al migrenei abdominale, nu este singurul – durerea abdominală poate fi însoțită în acest caz de dureri abdominale:

Uneori, debutul unui atac de migrenă abdominală este precedat de simptome care sunt similare aurei unei migrene – copilul poate vedea, de exemplu, un fel de melancolie sau se poate plânge de diverse tipuri de tulburări senzoriale în cadrul diferitelor structuri corporale.

Un aspect trebuie subliniat în mod clar aici – un copil care suferă de migrenă abdominală, în afară de atacurile sale, de obicei nu manifestă alte abateri de la starea de sănătate și pare a fi complet sănătos.

Migrena abdominală – diagnostic

Deoarece migrena abdominală este clasificată ca fiind o tulburare funcțională a tractului gastrointestinal, pentru diagnosticarea acesteia se folosesc așa-numitele Criterii de la Roma (în prezent se utilizează cea de-a patra versiune). Conform acestora, diagnosticul de migrenă abdominală presupune ca pacientul să aibă

dureri abdominale cu caracterul descris mai sus, care apar episodic la câteva săptămâni sau luni și care împiedică în mod semnificativ activitățile obișnuite,
co-apariția cu durerea abdominală a altor afecțiuni (cel puțin două dintre cele menționate mai sus).

Pe lângă aceasta, trebuie exclusă și posibilitatea ca plângerile existente ale pacientului să fie simptome ale unei alte probleme decât migrena abdominală. De fapt, efectuarea unui diagnostic diferențial amănunțit (în special pentru primul episod de migrenă abdominală) este extrem de importantă.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *