Sfaturi practice

Nu este un superaliment, dar această „mâncare a omului sărac” este plină de vitamine și antioxidanți.

Patrimoniul alimentar este o întoarcere la tradiții vechi, cum ar fi consumul de plante care ne însoțesc de mult timp. Tagarninele (Scolymus hispanicus L.), care va suna mai degrabă ca „ciulini”, sunt una dintre acele plante care, deși au fost considerate „mâncarea săracilor”, deoarece erau consumate de oamenii care le culegeau în mediul rural când nu prea existau alte lucruri, ca în perioada postbelică spaniolă, sunt cu adevărat bogate în proprietăți nutritive.

Ciulinul comun: ieftin și sănătos

În ultimele decenii, a existat o dorință puternică în rândul populației de a recupera tradițiile culinare din trecut, de a redescoperi aromele ancestrale, de a lărgi gama de preparate alimentare și de a consuma în principal produse sănătoase.

Relația istorică dintre teritoriu și transformarea alimentelor tradiționale a fost definită drept „patrimonializare alimentară”. Plantele sălbatice comestibile au reprezentat o resursă importantă în perioadele de penurie alimentară, dar astăzi sunt consumate pentru plăcerea de a le culege și de a redescoperi arome ancestrale, precum și pentru valoarea lor nutritivă, deoarece sunt bogate în vitamine și minerale.

Tagarninele (Scolymus hispanicus L.), cunoscute în mod obișnuit sub denumirea de ciulin comun, sunt plante originare din țările mediteraneene, cum ar fi Spania (imaginea A din fotografia de mai jos).

Cum se prepara de ciulinul comun

Părțile comestibile ale ciulinului sunt nervurile mijlocii (adică nervurile centrale ale frunzelor, pețiolurile și rădăcinile care, conform bucătăriei tradiționale mediteraneene, se consumă de obicei fierte, pasate și coapte, în timp ce frunzele fragede și tulpinile de frunze albite se consumă într-o salată proaspătă, asezonate cu ulei de măsline extravirgin, sare și oțet. Acestea pot fi văzute în imaginea B din fotografia anterioară.

Valoarea nutritivă a ciulinului

Ciulinul comun este bogat în mai mulți compuși nutritivi și bioactivi. Este o sursă excelentă de calciu, potasiu și magneziu. Unii autori au remarcat conținutul său scăzut de grăsimi totale, deși cu niveluri ridicate de acizi grași sănătoși, cum ar fi acidul linoleic.

Are un nivel bun de proteine, fibre alimentare și un conținut notabil de flavonoide și antioxidanți. Toate acestea cu aproape nicio calorie, aproximativ 27 kcal la 100 g de aliment, ceea ce face ca acest aliment să fie extrem de dens, deoarece are mulți nutrienți cu puține calorii.

Beneficiile consumului acestei plante
În ultima vreme a devenit de mare interes pentru beneficiile sale antibacteriene, antiherpetice, antiinflamatorii, antispastice, antitumorale în cancerele de colon, rinichi și plămâni, precum și pentru proprietățile sale antisudorifice și diuretice.

Toate efectele de mai sus ale ciulinului auriu sunt benefice pentru sănătatea noastră, deoarece prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ, organismul nostru este mai puțin predispus să sufere de o listă lungă de boli. De asemenea, s-a demonstrat că îmbunătățește toleranța la glucoză și profilul lipidic, factori vitali pentru metabolismul nostru.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. Până în prezent nu am încercat să mănânc planta de ciulin, însă am consumat-o sub formă de ceai, ceea ce este ceva mai diferit! Mă bucur tare mult însă că am descoperit aceste informații, o să încerc pe viitor să o încerc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *