Migrena este o afecțiune care poate împiedica în mod grav funcționarea normală. În Polonia, până la 8% din populație suferă de ea. Un atac de migrenă poate fi declanșat de diverși factori, printre care stresul, somnul prea puțin sau mesele neregulate. Potrivit oamenilor de știință, deficiențele de vitamine pot fi, de asemenea, importante. În opinia lor, pentru a preveni o migrenă, merită să se acorde atenție în special nivelului de vitamina B1.
Migrena nu este un moft sau o simplă durere de cap, ci o boală neurologică foarte gravă. Ea se caracterizează prin crize de durere paroxistice, foarte puternice și recurente. Acestea pot fi însoțite de alte simptome, cum ar fi greața, vărsăturile, fotofobia sau hipersensibilitatea la sunete și mirosuri.
Atacurile de migrenă și vitamina B1
Fără îndoială, migrena le face efectiv viața mizerabilă celor care suferă de ea. Un studiu recent publicat în Headache: The Journal of Head and Face Pain a constatat că vitamina B1 (tiamina) poate preveni atacurile de migrenă la unele persoane.
O echipă de cercetători chinezi de la Universitatea Zhengzhou a urmărit dosarele medicale a peste 13.000 de americani care au participat la un sondaj între 1999 și 2004, realizat de National Health and Nutrition Examination Survey. Dintre aceștia, 2.745 suferiseră o durere de cap severă sau o migrenă în ultimele trei luni. Cercetătorii au acordat o atenție deosebită cantității de vitamina B1 și vitamina B2 (cunoscută și sub numele de riboflavină) pe care aceștia o consumau. De asemenea, au luat în considerare și alți factori, cum ar fi vârsta, stilul de viață, datele demografice și comorbiditățile.
Din informațiile obținute, oamenii de știință au concluzionat că o dietă bogată în vitamina B1 a fost asociată cu un risc mai mic de crize de migrenă. Ei au observat acest lucru mai ales la femei.
Deficiențele nutriționale provoacă crize de migrenă
Dr. James Giordano, profesor de neurologie și biochimie la Georgetown University Medical Center din Washington, DC, a comentat rapoartele științifice. În opinia sa, rezultatele pe care le-au obținut cercetătorii chinezi oferă date importante care confirmă faptul că factorii alimentari pot avea un impact asupra declanșării migrenelor. După cum a explicat el, această analiză a arătat un rol semnificativ din punct de vedere statistic al vitaminei B1 în ameliorarea migrenelor și joacă un rol extrem de important în reglarea nivelurilor de neurotransmițător serotonină din creier. „Anomaliile în funcția serotoninei sunt direct legate de fiziopatologia migrenei”, a adăugat el.
În acest studiu, oamenii de știință au constatat că există o legătură între aportul de vitamina B1 și migrenă. Cu toate acestea, ei nu au prezentat dovezi că lipsa tiaminei provoacă migrena.
„S-ar putea ca tiamina să fie un supliment alimentar util pentru persoanele care suferă de migrenă și care ar putea avea o deficiență ușoară sau moderată de magneziu sau care au tulburări ale metabolismului calciului și magneziului”, a declarat – a explicat Dr. Giordano.
Potrivit expertului, sunt necesare studii suplimentare pentru a determina rolul exact al vitaminei B1, precum și al altor vitamine, în ameliorarea crizelor de migrenă.