Gustări sănătoase

Toate beneficiile pentru sănătate ale fisticului, de ce ar trebui să le incluzi astăzi în dieta ta.

Nucile crude sunt un grup alimentar fundamental în dieta noastră: nu au nevoie de nicio pregătire, pot fi transportate cu ușurință oriunde și au o listă lungă de beneficii pentru sănătate. Fisticul este una dintre fructele cu coajă lemnoasă care se remarcă prin nutrienții săi și care a fost studiată pe larg în legătură cu sănătatea. În acest articol vă explicăm de ce ar trebui să includeți fisticul în dieta dumneavoastră în fiecare zi.

Fisticul nu este doar un alt aliment

Fisticul este un fruct străvechi, originar din centrul și sud-vestul Asiei, iar acum este distribuit pe scară largă în toată zona mediteraneană. Compușii săi bioactivi și acizii grași au fost studiați pe larg, ceea ce a condus la proprietăți benefice interesante.

Fisticul este o sursă bogată de acizi grași sănătoși, proteine, fibre și multe vitamine și minerale, precum și de unii dintre compușii care se găsesc în fistic.

Beneficiile pentru sănătate ale nucilor au fost demonstrate pe scară largă în ceea ce privește îmbunătățirea tulburărilor metabolice în obezitate, diabet zaharat de tip 2 și boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare. În comparație cu alte fructe cu coajă lemnoasă, fisticul are o activitate antioxidantă și antiinflamatoare mai mare.

Acesta este motivul pentru care acest aliment ar trebui să facă parte din rutina noastră zilnică, atâta timp cât nu există intoleranță sau probleme derivate din consumul său.

Fisticul este benefic pentru sănătatea metabolică și cardiovasculară.

Fisticul și riscul metabolic

Organismul nostru nu se oprește din lucru nici măcar o secundă pe parcursul zilei. Acesta stochează și cheltuiește în permanență energie pentru ca noi să ne putem mișca sau să stăm culcați citind acest articol. Aceste procese, cunoscute sub numele de metabolism, pot funcționa mai mult sau mai puțin optim.

Atunci când o persoană dezvoltă o boală metabolică, sunt modificați factori precum rezistența la insulină sau colesterolul seric, precum și alte caracteristici legate de sănătatea cardiovasculară, cum ar fi tensiunea arterială. Exercițiul fizic este un medicament pentru a atenua aceste alterări și pentru a le readuce la condiții normale.

Dieta este celălalt pilon fundamental cu ajutorul căruia vom ajuta organismul nostru să amelioreze aceste condiții alterate, care pot duce la diverse boli și complicații ce pot duce la mortalitate din toate cauzele.

Fisticul face parte din dieta mediteraneană, deoarece consumul zilnic al acestuia ne îmbunătățește profilul lipidic prin reducerea nivelului de colesterol și trigliceride. În plus, această nucă are efecte benefice asupra unor boli precum sindromul metabolic prin îmbunătățirea inflamației, a stresului oxidativ și a altor funcții metabolice.

Fisticul și protecția împotriva bolilor cardiovasculare

Un metabolism sănătos este aliniat cu o îndepărtare de bolile cardiovasculare. Dacă concentrațiile noastre de colesterol LDL (lipoproteine cu densitate scăzută) sunt adecvate, avem mai puține lipide în sânge, iar autostrăzile și drumurile (vasele de sânge) funcționează corespunzător, vor exista mai puține „ambuteiaje” care să apară sub forma bolilor cardiovasculare.

Consumul de fistic este asociat cu îmbunătățirea markerilor de boli cardiovasculare, cum ar fi prevenirea plăcilor din pereții vaselor de sânge și îmbunătățirea sănătății funcțiilor vasculare. Acest lucru evidențiază efectele potențiale ale consumului de fistic în prevenirea dislipidemiei și a evenimentelor cardiovasculare.

Fisticul este benefic în reglarea greutății corporale.

„Nu mănânc nuci pentru că sunt bogate în grăsimi și îngrașă”. Există o credință larg răspândită care atribuie efectul de îngrășare sau de slăbire unui macronutrient. Acest lucru duce la o teamă de grăsimi pentru unele persoane și la o distanțare față de carbohidrați pentru altele.

Dacă nu putem mânca grăsimi pentru că îngrașă și nici carbohidrați pentru că sunt „diavolul”, atunci ce mâncăm? Da, avem proteine, care sunt foarte importante și nu ar trebui să lipsească de la fiecare masă, dar nu trebuie să arătăm cu degetul spre un macronutrient, ci spre alimentele care îl conțin.

Fisticul este o sursă bogată de acizi grași, la fel ca și alte nuci, dar grăsimea lor este departe de grăsimea conținută în produsele de patiserie industrială și în alte produse care ar trebui să fie lăsate deoparte. De fapt, consumul de fistic și de fructe cu coajă lemnoasă în general este asociat cu un mai bun control al greutății corporale.

Explicația nu este că acest aliment este magic și ne face să slăbim, ci că, alegând fisticul, vom evita alte opțiuni mai puțin sănătoase. În plus, numeroasele lor componente sănătoase ne ajută celulele să funcționeze mai bine, ceea ce, împreună cu conținutul lor ridicat de fibre, ne va face să fim sătui.

Fisticul este o sursă abundentă de antioxidanți și antiinflamatoare.

Stresul oxidativ și inflamația sunt cei doi dușmani ai sănătății. Antioxidanții și antiinflamatoarele (nu medicamentele) sunt aliații noștri împotriva îmbătrânirii accelerate și, prin urmare, a unei sănătăți mai bune. Fisticul conține doze mari de componente care sunt foarte antioxidante și antiinflamatoare.

Fisticul conține polifenoli, fitosteroli și alți antioxidanți dietetici care acționează ca scavengers, neutralizând inamicii, cum ar fi speciile reactive de oxigen (ROS), și construind apărări antioxidante.

Această funcție are nenumărate beneficii, cum ar fi beneficiile metabolice și cardiovasculare pe care le-am văzut deja, dar afectează mult mai mult: buna funcționare a organelor, un creier mai în formă, un aspect fizic îmbunătățit și tot ceea ce ține de sănătatea celulară – cu alte cuvinte, totul.

În mod clar, fisticul nu este magic și trebuie să fie însoțit de o dietă adecvată, de exerciții fizice și de un stil de viață sănătos. Dacă nu consumați deja fistic, sau nuci crude, neprăjite și nesărate, includeți-le în dieta dumneavoastră pentru a o face mai bogată și mai sănătoasă.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *