Atunci când vine vorba de alegerea produselor lactate, fie că este vorba de lapte, iaurt sau altele, găsim de obicei o varietate de alternative în supermarket; iar în cazul laptelui, putem alege lapte integral, semidegresat sau degresat. Iată însă avertismentul specialiștilor cu privire la consumul acestuia din urmă.
Laptele degresat și semidegresat, de puțin folos dacă vrem să slăbim
Laptele degresat, spre deosebire de laptele integral, nu are grăsimea lactată tipică acestui aliment, iar laptele semidegresat are jumătate din conținutul de grăsime al laptelui integral; sunt, așadar, alternative mai ușoare, care sunt uneori prioritizate dacă vrem să slăbim.
Cu toate acestea, aceste alimente au o diferență calorică mică și, în comparație cu laptele integral, alternativele cu conținut mai scăzut de grăsimi pot stimula mai puțin producția de hormoni care stimulează foamea și pofta de mâncare în organism și, prin urmare, sătura mai puțin organismul.
Acest lucru a fost clarificat de nutriționistul Pablo Ojeda în cadrul emisiunii TV „Más vale tarde” și poate fi confirmat și de alți experți în nutriție.
Pe de altă parte, laptele degresat și semidegresat este de obicei îmbogățit în anumite vitamine, cum ar fi vitamina D sau vitamina A, deoarece aceste substanțe nutritive sunt liposolubile și, prin urmare, sunt prezente în mod natural în laptele integral, care este, de asemenea, mai bine absorbit în aceste cazuri.
De asemenea, laptele fără lactoză este recomandat pur și simplu celor care nu tolerează bine acest zahăr în organismul lor; în timp ce pentru cei care nu au intoleranță la lactoză, consumul său nu aduce niciun beneficiu.
Așadar, atunci când vine vorba de alegerea unui lapte pentru dieta noastră, cea mai de bază alternativă, cum ar fi laptele integral, poate fi cea mai bună, deoarece s-a demonstrat că grăsimile sale nu ne afectează sănătatea și, pe de altă parte, ne va sătura mai ușor decât o opțiune degresată sau semidegresată.